Военни кораби ще ескортират в бъдеще турските плавателни съдове, които плават с хуманитарни помощи към ивицата Газа, заяви турският  премиер Реджеп Тайип Ердоган за телевизия Ал Джазира.

Министър-председателят на южната ни съседка обяви още, че Турция няма да  позволи на Израел да експлоатира сам ресурсите на  Средиземноморието. По думите на Ердоган Анкара е предприела стъпки, за да попречи на еврейската държава да  разработва едностранно природните богатства в Източно Средиземно море.

Турският премиер отново заяви днес след двустранната  среща с премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер в Анкара, че ако  Израел не поднесе извинение за рейда на 31 май миналата година, не плати  компенсации за жертвите и не вдигне ембаргото над Газа, не може  да се очаква отношенията между двете страни да бъдат поправени и  нормализирани.      

Той засегна отново и темата за безпилотните самолети  Херон, които Турция купи от Израел, но върна за поддръжка част от тях и досега не си ги е получила обратно. Ердоган обвини Израел по този повод, че е "нелоялен към двустранните споразумения в отбранителната индустрия".