Уникален съвместен проект на израелската певица Ноа и палестинката Мира ни предлага Радио Jazz FM тази вечер в зала 1 на НДК. Световноизвестните изпълнителки, които през 2009-а разтърсиха Евровизия със съвместния си проект, са за първи път у нас и концертът им е по повод 10-годишнината на радиото.

Нейното рождено име е Ахиноам Нини, но цял свят я познава като Ноа. Крехка като статуетка, с дълбок глас, тя работи съвместно с Гил Дор и има няколко изключително успешни албума, един от които продуциран от Пат Матини. Излизала е на сцената заедно с Карлос Сантана, Шерил Кроу, Джордж Бенсън, Дзукеро, Стинг. Пяла е пред многохилядна публика във Ватикана, Рим, Тел Авив. Ноа е автор на музиката на отличеня с "Оскар” филм на Роберто Бенини "Животът е прекрасен", но-най запомнящото от нейната кариера са изпълненията й с музиканти от арабски произход. За своя първи концерт у нас тя води палестинската певица Мира Ауад.

"Срещнах Мира преди 10 години. Тогава записвах един албум. Исках да изпълня едно парче на "Бийтълс” в дует с някой и песента да звучи така, сякаш е политическо послание. Търсих изпълнител от арабски произход, а както знает, това не е никак лесно да се намери някой, който да се съгласи. Един ден моят китарист видял по телевизията интервю с Мира за някакъв неин проект и веднага ми се обади и каза: "Тя е твоят човек. Открихме го. Сега гледам едно нейно интервю, трябва веднага да я вземем”. Аз го попитах: "А как пее?” Той ми отговори: „Не знам, но тя е толкова интелигентна, толкова мъдра, че съм убеден, че с нея ще се получи”. И така се срещнахме и започнахме да работим заедно и вече имаме много проекти”, сподели Ноа.

Съвместното им изпълнение на Евровизия през 2009-а е определено като най-драматичното и разтърсващо в историята на конкурса.

"Ние сме много близки приятелки и представяхме заедно Израел преди години в Евровизия. За нас това беше изключително преживяване, защото песента е на арабски, на иврит и на английски. Това беше нашето политическо послание за мир. Песента създаде доста голям хаос, но укрепи нашата връзка. Аз обичам Мира”, допълни още израелската певица.

Родена в Тел Авив, израснала в Ню Йорк, Ноа е с йеменски корени. Този микс от култури е отразен и в нейната музика. Днес тя е гражданин на света. Има голямо семейство и щастлив брак.

"Имам 3 деца. Синът ми е на 10, имам дъщеря на 7 и няколкомесечно бебе. По време на бременността имах много концерти, защото цели три години бях бременна. Много е сложно, съзнанието ми непрекъснато се разкъсва между това да съм музикант и добра майка. Понякога вземам децата със себе си по турнета. Моята майка много ми помага. Имам подкрепата и на съпруга си. Те осъзнават, че музиката не е само моята кариера, а това е моята душа. Не мисля, че бих била добра майка, ако се откажа от нея. Тя е част от мен. В същото време съм много предана на децата си”, каза още тя.

Ноа е първата и единствена значима израелска артистка, която дава съгласие името й да присъства на билбордовете в подкрепа на съдбоносния митинг в Тел Авив през 1995 г., по време на който е извършено покушението срещу Ицхак Рабин. Носителят на Нобеловата награда за мир Шимон Перес й присъжда специалната наградата "Гълъб на мира". Нейното име се нарежда до тези на Боно и сър Боб Гелдоф заради десетките й благотворителни участия в подкрепа на световния мир.

"Всичко може да се промени, това е въпрос на лична отговорност. Аз го правя с всичко, което притежавам - с гласа си, с музиката си, със славата си. Мисля, че музиката разруши границите и независимо дали е успешно това което правя аз ще продължа да го правя”, смята тя.