Първият екип от български лекари замина днес на мисия в Хаити. Те ще помагат на пострадалите като част от многонационална военнополева болница на острова.

Хирургът Александър Парашкевов, травмахирургът Кольо Спасов, анестезиолотъг Пламен Карагьозов и медицинските сестри Надежда Новоселска и Даниела Иванова са първият български екип, който ще оказва помощ на пострадалите при земетресението в Хаити.

Всеки от тях има участие в различни мисии в Афганистан, Ирак, Босна, Кувейт.
Затова се чувстват подготвени за мисията.

"Знаете, че инфраструктурата в Хаити е разрушена и няма възможност за разкриване на такива военни болници. В момента край Хаити има няколко болници на кораби", коментира д-р Парашкевов.
Има и две полеви болници в Доминиканската република и на остров Мартиника, където първоначално трябваше да замине българският екип.

Българските лекари ще трябва да се справят и с различни заболявания, характерни за региона и за ситуацията след земетресението. Сред тях са тропически болести като малария и денга, туберкулоза, антракс и СПИН.

Всеки ден на телефоните на БЧК и на ВМА постъпват обаждания от български лекари, които искат да заминат за Хаити като доброволци.

"Необходимостта от лекари е много голяма, но от хирурзи. След една седмица испанците отиват на болница -кораб и там ние ще изпратим още един екип", заяви ген. Стоян Тонев, дир на ВМА.
За последните 50 години ВМА е изпратила близо 3 хиляди свои медици в помощ на населението в най-различни горещи точки на света.

"Уницеф" започва набирателна кампания в целия свят от днес с видеоклип заснет преди дни в Хаити. Всеки българин, който желае може да помогне на децата на Хаити. Вижте клипа в прикачения файл.