Пристанището в Порт-о-Пренс вече е отворено и приема хуманитарни доставки за пострадалото от опустошителния трус население на Хаити. Хуманитарната криза се разраства. Повече от 250 хиляди души се нуждаят от медицинска помощ, а близо 2 милиона нямат подслон.

Пристанището в столицата на Хаити пострада сериозно от земетресението на 12 януари. След отварянето му докерите вече разтовариха десетки контейнери с хуманитарна помощ от света за оцелелите при бедствието.

Местните пристанищни власти и екипите на бреговата охрана на Съединените щати сега укрепват един от кейовете, засегнат отново от силния вторичен трус в сряда.

"Загубим ли този кей, губим възможността да получаваме голяма част от хуманитарните доставки. Отиде ли във водата, с нас е свършено. Сега, както виждате, получаваме оборудване и стоки, от които хората се нуждаят", коментираха от пристанищните власти.

Все по-опасни за хората стават не само раните, гладът и лошите хигиенни условия, но и мародерите, които се опитват насилствено да си набавят храна и необходимите им вещи.

Десетки хора пострадаха от група мъже, която се нахвърли с тояги върху чакащите в разпределителен център за помощи край Порт-о-Пренс. След масовото сбиване озверялата тълпа проникна в склада и започна да разграбва чувалите с храни