
Ето как се справят търговците на риба и ресторантите за рибни деликатеси - традиционно внасяни от Гърция. Запознаваме се с Димитър Янев точно в момента, когато пристига от гръцката граница с доставка прясна риба.
- Как мина пътя?
- Много тежко. Тежко, защото отникъде не можеш да минеш.
- Какво е положението на границата?
- 10 километра опашка.
В крайна сметка собствениците на рибния ресторант си отдъхнаха, че доставката с прясна риба от Гърция е пристигнала. Всъщност от началото на фермерските блокади доставките са намалели от 3 на 2 седмично. И всяка от тях е изложена на риск.
"Поради блокадите, доставките ни се бавят. Фирмите доставчици имат по-големи транспортни разходи. И съответно калкулират тези по-големи разходи в цените, на които ние купуваме от тях", обясни Ангел Капинчев, мениджър доставки на верига рибни ресторанти.
Поскъпването идва и от това, че купуването на риба и морски деликатеси от гръцките борси по принцип се съобразява с борсовите цени и се търсят най-изгодните. Сега моментът зависи изцяло от това кога транспортът се е добрал до борсата през фермерските блокади. Търговците са принудени да купуват морски специалитети и от много по-скъпи от гръцкия пазар.
- Испания, Италия, Дания, Норвегия. В момента завишаваме тези алтернативни доставки за сметка точно на по-високите цени. Но заради кризата не можем да калкулираме тези по-високи цени в продажните цени, защото ще загубим клиенти.
- На вас колко по-скъпо ви излиза да правите обичайните доставки на веригата?
- От порядъка на 10 до 20%, все едно плащаме ДДС още веднъж.