Националната ветеринарномедицинска служба трябва да засили ветеринарния контрол на граничните пунктове с Гърция заради опасността от изтичане на срока на годност на някои хранителни продукти. Това реши по-рано днес кризисният щаб за оценка на загубите от блокираната граница. Повече по темата от Десислава Златкова.

Ето как се справят търговците на риба и ресторантите за рибни деликатеси - традиционно внасяни от Гърция. Запознаваме се с Димитър Янев точно в момента, когато пристига от гръцката граница с доставка прясна риба.

- Как мина пътя?
- Много тежко. Тежко, защото отникъде не можеш да минеш.
- Какво е положението на границата?
- 10 километра опашка.

В крайна сметка собствениците на рибния ресторант си отдъхнаха, че доставката с прясна риба от Гърция е пристигнала. Всъщност от началото на фермерските блокади доставките са намалели от 3 на 2 седмично. И всяка от тях е изложена на риск.

"Поради блокадите, доставките ни се бавят. Фирмите доставчици имат по-големи транспортни разходи. И съответно калкулират тези по-големи разходи в цените, на които ние купуваме от тях", обясни Ангел Капинчев, мениджър доставки на верига рибни ресторанти.

Поскъпването идва и от това, че купуването на риба и морски деликатеси от гръцките борси по принцип се съобразява с борсовите цени и се търсят най-изгодните. Сега моментът зависи изцяло от това кога транспортът се е добрал до борсата през фермерските блокади. Търговците са принудени да купуват морски специалитети и от много по-скъпи от гръцкия пазар.

- Испания, Италия, Дания, Норвегия. В момента завишаваме тези алтернативни доставки за сметка точно на по-високите цени. Но заради кризата не можем да калкулираме тези по-високи цени в продажните цени, защото ще загубим клиенти.

- На вас колко по-скъпо ви излиза да правите обичайните доставки на веригата?
- От порядъка на 10 до 20%, все едно плащаме ДДС още веднъж.