Обама обяви война на банките. Така медиите коментират серията от мерки, които представи американският президент. Те бяха окачествени като най-мащабните регулаторни действия от 30-те години на 20-ти век. С тях администрацията иска да наложи контрол и да ограничи рисковите сделки. Мерките ще намалят размера и обхвата на американските банки и финансовите институции.

"Не бива да допускаме повече банките да се отклоняват от основната си мисия - да обслужват клиентите си. През последните години твърде много финансови компании изложиха на риск парите на данъкоплатците, като предприемаха все по-рискови инвестиции с надеждата да получат бърза възвращаемост на средствата", заяви президентът.

Обама заяви, че решимостта му да реформира системата се засилва, когато вижда рекордните печалби на фирмите, които твърдят, че вече не могат да отпускат заеми на малкия бизнес, не могат да поддържат ниски кредитни лихви и не могат да върнат парите на данъкоплатците, които ги спасиха от фалит. Държавният глава обвини банките, че в опитите си за реализиране на бързи печалби са предизвикали най-тежката икономическа криза след Голямата депресия.