По традиция на Бабинден във Великотърновско искат откуп от мъжете. В Хотница снегът и минусовите температури отстъпиха място на приповдигнатото настроение на Бабинден.

"Този празник го празнуваме да благодарим на всички акушерки и лекари, които са ни помагали да си родим децата, да имаме внуци, да имаме правнуци, да им са отблагодаряваме", обяснява Анка Захариева.

"Винаги на тоя ден бабите са събират и вършат щуротии. Правим, импровизираме булка и зет, като обличаме различно мъжа-жена, а жената - мъж и става по-весело!", казва Наташа Викторова.

По традиция празникът се почита от жените, станали майки и онези, които са помагали при израждането на децата им. В селото отдавна вече няма баба акушерка, но от години в ролята й се превъплъщава една и съща жена.

"Първо така се връщам в миналото, представям си хората, как са раждали на село, на сламата, нали. Разбирате ли, носи ми някаква емоционална наслада, радост. Като че ли се подмладява човек", признава бабата акушерка Тодорка Василева.

Дали от страх да не станат обект на прочутите женски щуротии по Бабинден, или от това, че трябва да се откупят на празника, мъже по улиците на селото почти нямаше.