Страната все още се възстановява от падналия сняг, а вече се задават нови снеговалежи. Станислава Цалова дава повече информация по темата. Сняг ще завали утре в южните райони, а в събота валежи вече ще има на много места в страната. Най-много ще е новият сняг в югоизточните райони - до 20 см, според очакванията на синоптиците от БАН. За съжаление снегът няма да подмине и североизточните райони, където сега имаха най-много проблеми. Там новият сняг няма да е толкова много, но ще е ветровито и силният вятър отново ще навява снега на преспи.

Едва рано тази сутрин снегопочистващите фирми успяха да отворят пътя до границата с Румъния, при Дуранкулак. Международният път е затворен от вторник, а селищата от две общини -  Шабла и Каварна, останаха откъснати от света.

По пътят в посока към Дуранкулак на места трудно могат да се разминат две коли. Автомобилите преминават през определени участъци като в снежен коридор. Цяла нощ екипи на почистващата фирма и "Гражданска защита" са работили по разчистването на пътя.

"Скоростта на придвижване беше не повече от три километра в час и самото придвижване беше препятствано от закъсали автомобили. Средно за изваждането на един закъсал автомобил, в частност автобуси с турска регистрация, беше от порядъка на час, час и половина", обясни директорът на "Гражданска защита" Добрич инж. Живко Гочев.

На граничния пункт бедстваха 60 молдовци, които са привършили запасите си от храна и вода. Екипът ни се опита да ги спре по пътя, но явно желанието да стигнат по-бързо до София, беше по-голямо от недоволството им.

"Всички бяха здрави, изпратихме ги здрави, децата бяха приютени от хората, работещи на КПП-то в една топла стая. Ние занесохме вода, памперси, сокчета, храна за целия автобус, както и за децата", разказва зам.-областният управител на Добрич д-р Катя Ганова.

Граничният пункт вече е проходим. Хора, които работят на границата пък разказаха, че бедстващи нямало да има, ако и от наша страна има на пункта дежурен снегорин, така, както е в Румъния. Животът малко по-малко започва да се възстановява и в граничното село Дуранкулак. Жителите му три дни бяха без ток, вода все още няма. След като три дни Маринка е била като заложник в дома си, днес се опитваше да си почисти пътеката, за да може да отиде поне за хляб.

"Трудно е, като няма ток и самотата е много лоша. Като няма ток, няма телевизор, ама справяме се, няма начин. В понеделник ходих на магазина и от понеделник не съм ходила, ако успея да изчистя да си направя пътека ще изляза, ще отида. Ако не, брашно има", успокоява се жената.

Леля Маринка пита екипа ни каква е прогнозата, защото и телевизорът й се развалил от токовите удари. Плаши се, че ако утре отново завали, няма да успее да си направи пътека и отново ще остане сама.

Освен снеговалежи тези дни ни очакват и много ниски температури.

Предстоят ни най-ниските температури за тази зима - толкова ниски стойности у нас са рядкост - случват се веднъж на няколко години. В понеделник сутринта очакванията са температурите в повечето райони да паднат до минус 12, минус 17 градуса, но не са изключени и температури до минус 25 градуса в отделни райони. Изобщо до края на сегашната седмица и през новата ще е много студено, обличайте най-топлите си зимни дрехи.