1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Първанов разкритикува икономическата политика на кабинета

БГ Бизнес
 

Борисов пък отбеляза вдигането на кредитния рейтинг на държавата

В рамките само на един час президентът Първанов и премиерът Бойко Борисов влязоха в директен сблъсък. Първанов поиска България да се развива като социална държава в условията на финансова криза.

"Преследвайки голямата цел, която аз винаги съм подкрепял – покана за еврозоната, където критерият е 3% дефицит от БВП, би трябвало да влезем в еврозоната с работеща икономика. Добре е да осъзнаем, че по време на кризата, цената се плаща поединично. След кризата ще плащаме всички, ще плаща и държавата, ако не е избран на време правилният път, ако не са направени разумните и перспективни инвестиции, ако не са използвани възможностите.

Кризата ще бъде шанс за сивия сектор и за радикалните политически сили, и е истинско предизвикателство за лидерите. От нас зависи, към момента в който излизаме от тунела на кризата, да не сме допуснали увеличаване на дистанцията между нас и останалите страни членки на ЕС. От кризата можем да излезем разединени, противопоставени и по-слаби, но можем да бъдем и по-единни", каза Първанов.

Отдавна премиер и президент не бяха сблъсквали своите позиции, особено по една толкова фундаментална тема като бъдещото развитие на България в условия на световна финансова криза. Премиерът Борисов каза, че не се обижда на критиките. Той само поиска да бъде по-малко теорията и повече практиката, която ще излезе като резултат от днешния форум.

Поздравявам президента с днешното мероприятие с много сериозно участие. Не случайно го запитах дали това е правено и преди кризата, защото ако са се вслушвали в мнението на експертите нямаше сега да се налага да е държавата на хляб и вода, а това ни е оставено от предишното правителство, каза министър-председателят. "Тук са събрани доста мозъци, доста експерти, ще чуем техните предложения. Аз съм човек, който претворява в практика това, което предложат и е добро", каза Борисов. По думите му, дискусията е важна и заради срещата на премиерите в Европа. Бойко Борисов отбеляза и вдигането на кредитния рейтинг на държавата.

 

 

 

 

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии