Министърът на културата Вежди Рашидов спешно да определи и.д. директор на Националния музикален театър, поискаха от трупата на кратък митинг пред Министерския съвет. Назначаването на и.д. директор е условие хората от театъра да си получат заплатите. След 13-дневен протест на трупата, спечелилият последния конкурс за директор Борис Панкин се оттегли от поста.

От Музикалния театър са подготвили стачно споразумение, което се надяват министър Рашидов да подпише утре. В него остават исканията на трупата да се спази Колективният трудов договор, според който в състава на комисията за избор на директор трябва да бъдат включени представители на
двата синдиката и на Асоциацията на работодателите в културата.

Представители на синдикатите и на БАРОК трябва да участват и при изработването на наредбата за конкурса за директор, критериите за провеждането на конкурса, както и механизма за атестиране по време на мандата. Синдикалните организации в театъра настояват да бъдат информирани предварително за структурната реформа в бранша, както и за цялостната визия на Министерството на културата за ролята и мястото на Музикалния театър като институт.