Колбасите, които ядем, не са опасни за здравето ни. Това категорично заяви в студиото на "Тази сутрин" Кирил Вътев, зам. председател на управителния съвет на Асоциацията на месопроизводителите. И допълни, че все пак зависи от количеството.
Освен храната, има още три важни фактора за нашето здраве – начинът на живот, наследствеността, заобикалящата ни действителност, заяви още Вътев и допълни: "В съвременния начин на пътя на продуктите от производителя до трапезата на потребителя без тези Е-та потребителят ще бъде още по-недоволен. Защото трайността на тези продукти ще бъде от 48 до 72 часа. Броят на "Е"-тата не е притеснителен. "Е" означава контролираните от ЕС добавки, допустими за влагане. Но най-важното за тях е да знаем не колко броя "Е"-та има, а какво е тяхното количество, т.е. каква е дозировката им".
В голяма част от колбасите има соя. "От гледна точка на проблема за генетично-модифицираните организми (ГМО), соята е рискова съставка, защото се установява, че много често може да бъде произведена от сортове генетично-модифицирана соя. Това по закон трябва да бъде отбелязано на етикета, но аз лично не съм виждал досега, а изследвания на РИОКОЗ разкриха, че има такива продукти на пазара", каза на свой ред Богомил Николов, изп.дир. на Асоциация "Активни потребители".
"Аз съм генерално за консумацията на месото в неговото естествено състояние – без преработка. Най-полезните меса, които се произвеждат са месата, които са в естествения си вид, които не са дълбоко замразени", заяви проф. Христо Мермерски, специалист по хранене и автор на книги за лечебно хранене.
За да се съхранят месата, в тях се слага много сол – основният причинител на високо кръвно налягане, както и много нитрати и нитрити, за да се запази свежият вид. Ако колбасът престои няколко месеца, тези нитрати и нитрити преминават в нитрозамини – канцерогенни вещества, обясни още проф. Мермерски.
Целия разговор за това какво има в месото вижте в прикачения видеофайл.