Днес е Бабинден - празнуват бабите-акушерки, които помагат на жените да раждат. Денят е и празник на професионалистите в родилната помощ. На всички тях - честито.

А ние ще ви разкажем за една непозната баба на един иначе много известен българин. А поводът е, че същата тази баба днес става на 100 години.

Всички в Свиленград познават Ананастасия Тенева. А всички в цяла България познават нейния внук - фолкпевеца Милко Калайджиев.

Днес баба Шинка празнува 100-годишния си рожден ден. Не помни през живота си да е вземала хапче. Казва, че сърцето й работи като часовник. За първи път влязла в болница преди година - две, и то за малко.

"Нямам хапче. Ракийка - 2-3 глътки, винце - 2-3 глътки, кебапчета", сподели тя.

За баба Шинка животът преминава в гледане на синове, внуци и правнуци.

"Първото дете на сина си от два месеца го взех да го гледам. До войник го пратих, отиде, дойде, ожени се и детето му гледах", разказва още жената.

И понеже много обича да пътува, бабата на Милко Калайджиев е може би единствената баба, която на 95- годишна възраст си изкарва задграничен паспорт. Днес стаята и е пълна със снимки на роднини , повечето от които са пръснати по чужбина, но се обаждат и пращат подаръци.

"Аз пея в Гърция - в Атина и примерно - братовчедка ми, която е на нейната сестра - на дъщеря й дъщеря - й вика - "Милко, това е за баба Шинка. От Атина й нося подарък тука", каза Калайджиев.

100-годишната баба Шинка не се интересува от политика. И може би е единствената баба в България, която казва че пенсията от 140 лева й стига. 

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на жените, които помагат при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Празникът е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

В цялата страна днес ще бъде отбелязан Денят на родилната помощ, на който отдаваме дължимото на всеотдайния и отговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките. През миналата година са се родили 4084 бебета. Общо във всички здравни заведения на София новородените са 13 485.