Факт е, че през последните години са похарчени над 1 млрд. лева за военно оборудване, но е и факт, че поради лошо управление нито един от проектите не е завършен и много малка част от закупеното се използва реално от войските. Това заяви премиерът Бойко Борисов на започналата двудневна конференция на началника на отбраната в София, предаде БТА.
   
Във връзка със социалните придобивки на хората в системата на отбраната Борисов посочи, че е "заигравано с плитки политически цели". Факт е, че нашите военни се справят все по-добре в мисии, но сме все още твърде далеч от целта поне 10 процента от армията да участва в реални операции за сигурност, добави премиерът. По неговите думи тази тенденция трябва да бъде преодоляна.
   
Борисов, който представи целите и приоритетите на правителството по отбранителната политика, посочи, че е наясно с предизвикателствата пред министъра на отбраната, към когото заяви пълната си подкрепа.
 
В началото на изказването си премиерът Борисов отбеляза недостига на средства за отбрана. Пред висшето военно ръководство той призова за търпение. "Ако ги има парите, защо да не ги дадем", попита Бойко Борисов. По думите му е харчено за "детски градини, за столове и розови беемвета". Надявам се в нашето управление подобни неща да не се случат, добави Борисов.
   
Той посочи, че съкращаването на бюджета за отбраната за 2010 г. е било в името на общата финансова и социална стабилност.
   
Борисов добави, че реалността е такава, че през 2010 г. единственият безусловен ресурс, с който той като премиер и правителството разполагат, е финансовата стабилност.

Ограничаването на държавните разходи в този момент е не просто антикризисна мярка, а представлява действия за спасяване на хората от бързо и тотално обедняване, за спасяване на икономиката от колапс. Влизането в еврозоната не е формална политическа цел, а стратегия за бъдещето на България и българите, заяви в изказването си премиерът. По неговите думи за тази задача трябва да бъде мобилизиран целият национален ресурс.
   
Министър Николай Младенов заяви, че перспективата е през идните три години около 1 млрд. лева годишно да бъдат заделяни за отбрана. Намаляването на бюджета през тази година Младенов определи като шоково за системата. В изказването си министърът посочи като неизбежни съкращения на хора и инфраструктура, но добави, че те няма да бъдат самоцелни и механични, а евентуални съкращения на въоръжените сили ще бъдат за сметка на т.нар. статични сили.
   
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че вчера е разговарял с министрите на отбраната и на вътрешните работи, за да може във времето, когато се прибира реколтата и ресурсите на МВР не достигат, да бъдат ползвани военни, за да се опазва земеделската продукция в летните месеци. По думите на Борисов, това е правено и преди, и може да се прави и сега.
   
За охраната на селскостопанската реколта военният министър посочи пред журналисти, че това е идея "в зародиш", която трябва да бъде разработена. Гледаме някои практики, които са съществували в миналото, така че да се повиши усещането на хората за сигурност, когато предстои събирането на реколтата, добави министърът.
   
На въпрос по повод прогнозите на някои политици, че президентът би могъл да наложи вето върху промените в Закона за отбраната, Николай Младенов коментира, че всички разговори с държавния глава са били конструктивни по отношение на съществуващите проблеми и има добро сътрудничество и разбиране.
   
Разбира се всеки има различни политически виждания, аз не искам да предполагам какво може да се случи, но съм сигурен, че ще работим много добре, за да можем да изпълним това, което всички си даваме сметка, че трябва да бъде направено, коментира Младенов.