Днес е премиерата на документалния филм „Траките" от трилогията „Пътят на човешката цивилизация". Негов автор и режисьор е Стилиян Иванов, зрителите ще могат да видят филма от 15.30 ч. днес по bTV. Един от 13-те консултанта във филма – професор Попов казва, че траките са основатели на корупцията.

„Това е шега, която тръгна след снимките на филма. Той казва, че в древните тракийски общества нищо не става без подаръци”, разказа режисьорът Стилиян Иванов.

По думите му приемането на чужденец във всички древни общества е било съпътствано с изпитания. В първата част на филма – „Месопотамия- следи в пясъка”, когато пристига пратеник той поднася подарък, след което го къпели и обличали и следвала битка с домакина. Тази поредица се опитва да разкаже, че не сме се променили много, каза Стилиян Иванов.

„Българите трябва да имаме самочувствие за това, че нашите корени са далеч назад в хилядолетията. Тракийската култура е в основата на европейската цивилизация”, каза режисьорът. Филмът доказва, че траките са идейници на т.нар. микенска култура. Малко хора знаят, че траките погребват мъртъвците със златни маски далеч, след като са престанали да го правят елините.

Лентата съдържа непоказвани кадри с покойния археолог Георги Китов, който задочно отправя едни от най-сериозните предизвикателства към своите наследници – траколози и археолози.
Последният филм от трилогията - „Анатолия - земя на богинята майка", все още се снима.