Междуправителственият съвет за измененията в климата обяви, че преразглежда доклада си с прогнозата, че хималайските ледници могат да изчезнат до 2035 г., съобщи Ройтерс.

Докладът от 2007 г. предупреди, че заради глобалното затопляне хиляди хималайски ледници могат да изчезнат до 2035 г. Други експерти изтъкнаха, че 10-те основни азиатски реки, които се захранват от ледниците, могат да изчезнат до 50 години. Това би засегнало стотици милиони хора в Индия, Пакистан и Китай.

Индийският министър на околната среда Джайрам Рамеш оспори резултатите от доклада на съвета на ООН. Той изтъкна, че ледниците се свиват и това е обезпокоително, но прогнозата, че ще изчезнат до 2035 г. "не се основава и на йота научни доказателства".

Други специалисти също са изтъквали, че прогнозата за хималайските ледници не се основава на научни данни. Британският в-к "Таймс" писа, че индийският учен, който първи предупреди за стряскащото бъдеще за хималайските ледници през 1999 г., вече е признал, че това е "предположение".

Докладът на Междуправителствения съвет за измененията в климата обяви: "Ледниците в Хималаите се свиват най-бързо в сравнение с другите части на света и, ако сегашния темп продължи, вероятността да изчезнат до 2035 г., а може би и по-рано, е много висока, ако Земята продължи да се затопля със сегашната скорост".

През ноември миналата година Рамеш каза, че изследване, поръчано от индийското правителство, не е открило доказателства свиването на хималайските ледници да е свързано с промените в климата. Много от тях се свиват, но по-бавно, а някои дори нарастват.