От 2013 година, вероятно, няма да си купуваме винетки. Пътните такси ще плащаме по електронен път, а контролът ще се извършва със сателити на принципа на GPS. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обясни, че промяната се налага, за да се увеличи събираемостта на таксите и да се подобри контролът по пътищата.

Работна група вече подготвя въвеждането на т.нар. "електронна тол система". Министър Плевнелиев увери, че цифровизацията няма да оскъпи пътните такси и за хората няма да има разлика дали купуват стикера или новата електронна винетка. В някои европейски страни въвеждането на електронните системи дори е било безплатно за данъкоплатците, защото инвестициите са направени от концесионери на големите магистрали. Приходите от електронните винетки в тези страни, обаче са се увеличили неколкократно.

"Виждате фалшивите винетки, виждате всяка година драмите със събирането и несъбирането, виждате колко много в България гражданите практически се опитват да мине номерът и да не купуват винетки. От тази гледна точка, единственото спасение е компютъризация, автоматизация така, че ние да знаем и преди всичко, за да имаме качествена система за управление на пътищата, ние трябва да имаме и система на наблюдение", смята министър Плевнелиев.