Наши малки художници покориха Япония. На 18-ия международен конкурс за детска рисунка в страната на изгряващото слънце, момиче от Търговище спечели златен медал за страната ни. Рисунката й беше избрана измежду 30 000 творби, изпратени от 60 страни по света.

Творбата на осемгодишната Нефизе се казва "Дъждовен ден". Рисунката пропътувала хиляди километри до далечна Япония, за да донесе на малката художничка златен медал от престижния международен конкурс.

"Започнах да рисувам от три години в детската градина. Когато ми е мъчно или няма какво да правя вземам един лист и започвам да рисувам.То ме успокоява някак си, приятно ми е”, признава момичето.

С бронзов медал от същия конкурс е отличена и седемгодишната Велина Христова. И двете момичета използват оригинална техника, която смесва флумастери, бои и пастели .

"Това е мое хоби и е забавно да рисувам. Интересно е да си правя сама изложби”, обяснява Велина Христова.  

Общото между двете момичета е, че се учат да рисуват в школата по изобразителни изкуства в Търговище. За 30-те години на съществуването си, възпитаниците й са събрали награди от цял свят.

"Почеркът на преподавателите в школата е уникален. Талантът на децата на Търговище също”, смята Валентинка Радева - директор на Обединен детски комплекс Търговище.