Покачващите се температури не са само признак за промените в климата, но и причина за тях, съобщи Би Би Си, позовавайки се на шотландски учени. По-високите температури на повърхността предизвикват допълнително увеличаване на изпускания метан, установиха учени от университета на Единбург. По-мекият климат в районите на по-големи географски ширини увеличава парниковия газ и  засилва глобалното затопляне.

Метанът е с по-силен парников ефект от въглеродния двуокис. Учените проследиха атмосферните нива на метана, изпускан от неговите най-големи източници - блатата и мочурищата. Те използваха спътникови данни за атмосферната концентрация на парниковия газ както и данни за промените в повърхностните температури, за да установят колко метан излиза от мочурищата в различни райони.

Резултатите им показват, че емисиите се увеличават с покачването на температурите, както и че те са най-чувствителни към наводненията и екстремните температури. От 2003 г. до 2007 г. изпусканият от мочурливите местности метан се е увеличил със 7%.