Мистериозното убийство на млада жена в Борисовата градина взриви интернет. Приятели на убитото момиче създадоха група в социалната мрежа Фейсбук и организираха поклонение в памет на жертвата. За по-малко от ден над 4000 души се включиха в подписката, с която настояват да бъде открит извършителят на бруталното престъпление.

Една от версиите на полицията е, че вероятно младата жена е умъртвена от свой познат. От съдебно-медицинската експертиза става ясно, че тя е правила секс преди смъртта си. Не се знае обаче дали Яна е жертва на изнасилване. В пресата се появиха и публикации, че в Борисовата градина вилнее сериен изнасилвач, но от МВР категорично отрекоха. Проверява се също дали Яна не е станала жертва на случаен минувач, защото в нощта на убийството паркът е бил пълен с хора. Около 5000 души е имало в Борисовата градина през нощта на 9 юли заради концерт в рамките на Sofia Rocks.

Яна Кръстева е от козлодуйското село Хърсец. Живеела отдавна в София, продавала детски играчки в столичен мол и искала да стане студентка, но не доживяла да разбере дали е приета. Обичала рок-фестивалите и музиката. Сред приятелите й има научни работници, студенти и учител. Никога не е ползвала наркотици. Тялото й е намерено в храсталака, на метри от охранителната общинска фирма "Егида".

Престъплението предизвика лавина от недоволство в социалната мрежа и приятелите на Яна събраха хиляди последователи, които настояват за 24-часово видео наблюдение, денонощна охрана и полицейски патрули в парка. Столичани признават, че избягват да минават по тъмно по алеята, край която е открит трупът на младата жена.

"Работим по въпроса във всички по-големи паркове в София да има видеонаблюдение", заяви пред камерата на bTV заместник-кметът по сигурността в столицата Иван Сотиров. По думите му обаче няма как, при интензивно залесяване, парковете да бъдат изцяло осветени през нощта и да бъдат наблюдавани. Сотиров обясни, че видокамери ще бъдат поставени в откритите паркове, като този пред НДК, Княжеската градина, Паметникът на съветската армия и Докторската градина.

Той посъветва столичани да не се движат вечер след определен час в подобни неосветени и потенциално опасни места.