Лидерите от НАТО се споразумяха да разработят система за противоракетна отбрана, която да защитава територията на всички европейски страни членки на Алианса плюс Съединените щати. Това обяви пред журналисти президентът на САЩ Барак Обама на срещата на върха на НАТО в Лисабон.

"Съединените щати и нашите съюзници от НАТО постигнаха значителен напредък", заяви Обама. "Щастлив съм да обявя, че за първи път ние постигнахме договореност за разработването на система за противоракетна отбрана, която да е достатъчно мощна за покриването на европейската територия на НАТО и нейното население, както и Съединените щати", посочи президентът.

Системата за ПРО ще включва разполагането на американски ракети прехващачи и радари в Европа. Двайсет и осемте страни членки ще инвестират 200 млн. евро за свързването на съществуващите противоракетни системи с американската система.

Лидерите на НАТО ще поканят днес Русия, някогашния враг от Студената война, да се включи в системата. Американският президент каза, че съюзниците от НАТО очакват да работят със страната за изграждането на сътрудничество и в тази област, признавайки, че споделят много общи заплахи.

Според Обама плановете за ПРО ще се опират на обявената миналата година от САЩ система, известна като "поетапен адаптивен подход". Това ще включва разполагане от 2011 г. на прехващачи, базирани на кораби в Средиземно море, последвано от разполагане на базирани на сушата прехващачи в Румъния от 2015 г. и в Полша от 2018 г. Вашингтон иска също така да разположи радар в Турция.

Източници от Алианса казаха, че заради възраженията на Турция, Иран няма да бъде посочен изрично като заплаха в декларацията на срещата на върха в Лисабон. Те обаче заявиха, че лидерите на НАТО ще продължат ясно да показват откъде според тях идва главната заплаха.