Според хлeбопроизводителите разминаването се дължи на различните методи на изследване на съдържанието на фибрите в диетичния хляб. Според управителя на хлебозавода в Добрич Ивайло Кючуков гласените резултати от Асоциацията на активните потребители отразяват само част от общото количество на фибрите във въпросния хляб.
От фирмата не отричат, че на пазара има и диетичен хляб менте, но всеки потребител може лесно да го разпознае.
„Когато човек хване хляба от рафта и го стисне между ръцете, когато той е мек, пухкав, веднага се връща. Значи са използвани голямо количество бяло брашно или е направен само от бяло брашно, което е оцветено. А при пълнозърнестия хляб структурата е много плътна, няма го това притискане и мачкане при хляба, вътре шуплите са много малки и е сбита структурата", обяснява главният технолог на предприятието Петър Альошев.