Шефът на затворите е готов да поеме отговорността за избягалия вчера, 9 януари, опасен затворник, който полицията успя да залови снощи. Затворникът е успял да прескочи 6-метровата ограда на Варненския затвор пред погледа на въоръжен надзирател.

Вчера следобед Малин Крумов е бил на разходка в двора на затвора, сам. На 15-тина метра от вишката го наблюдава въоръжен с пушка и пистолет млад надзирател, с шестгодишен стаж. Крумов успява да избяга за 3 минути и 10 секунди, като прескача висока над 6 метра ограда, с бодлива тел. Младият постови стреля, но не успява да го уцели.

"Затворникът просто е разчитал е на стрес, на дързост и решителност. Две минути той е бил в обхват и на прицел, успява да преодолее физическите препятствия и телените заграждения и намесата на нашия служител е била изключително неефективна", коментира ген. Петър Василев, дир. на гл.дирекция "Изпълнение на наказанията".

Районната прокуратура се съмнява дали надзирателят не е съучастник и дали действително осъденият е прескочил 6-метровата ограда. Шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" не подозира постовия в умисъл. Той обаче не оправдава неадекватната реакция с проблемите в затворите, недостига на техника, средства и персонал.

Във Варненския затвор обмислят подобряване на мерките за сигурност и допълнително обезопасяване на мястото за престой на открито.

"Затворът е строен 1929 г., строен е за кокошкари. И в момента са кокошкари и надзирателите, и съоръженията ни са за кокошкари. Възниква въпросът с тази техника с тези капацитети на "съвременните" наши затвори как ще реагираме занапред", заяви Росен Желязков, дир. на затвора.  

Избягалият Малин Крумов беше заловен 4 часа след бягството, пътувайки с такси към Бургас. Той беше осъден като физически извършител на разстрела на македонеца Орце Коруновски пред десетки свидетели в заведение в центъра на Варна през 2002 г.