Втори ден на напрежение в Несебър. Държавата и протестиращите не стигнаха до съгласие по въпроса за разрушаването на незаконните къщи в Стария град. След бутнатите вчера два магазина има ли още премахнати обекти?

Вече има хора, които са се съгласили доброволно да премахнат постройките. Това са трима души, с които са водени индивидуални разговори и им е обяснено в какъв размер ще е глобата, която не е никак малка – стига до около 50 000 лева.

Иначе мирният протест продължава и  в този момент. Денят премина в изчакване на решението на Административния съд в Бургас - преписката, която е подадена от протестиращите, трябва да се допълни с още документи от двете страни.

След вчерашното почти военно положение на окупираната от полицията улица "Славянска” са останали само греди и улуци. За принудителното събаряне собственикът на два магазина Георги Станков ще трябва да плати глоба от 500 до 5000 лева.

"Екшън, направо беше като филм. Това нещо е нещо ужасно”, спомня си Станков.

От сутрешната среща с Общината и Строителния контрол хората разбраха, че няма как събарянето да бъде отложено. През това време жандармерията изчакваше решението на съда, за да започне действия. Тръгнаха няколко подписки в защита на протестиращите

"Изморени сме много, но денонощно ще седим тук, нека да ни блъскат, нека да ни мачкат. Всеки ден, ако искат”, заяви една от протестиращите.

Хората не се отказват и твърдят, че ще останат на пост, независимо какво се случва. Станислав Цанев, един от организаторите на протеста твърди, че хората са твърдо решени да си отстояват правата. "Трябва да се запазят постройките, 100% може да се намери вариант”, допълни той.