От днес и градските телефонни номера трябва да се избират с кода на населеното място – дори, ако звъним на съседа или на колегата в работата.

Оказа се, обаче че над 90% от домакинствата и ведомствата със стационарни телефони в България можеха да провеждат градски разговори и по двата начина - с и без код.

Това се случи, тъй като “Виваком” - компанията с най-голям брой стационарни номера, отказа да изпълни наредбата на Държавната комисия за регулиране на съобщенията и остави избор пред клиентите си. Фирмата-монополист иска поне шест месеца гратисен срок, за да не се объркат клиентите им. Според държавата обаче това ще създаде неравнопоставеност между абонатите на “Виваком” и тези на по-малките телекоми.

От компанията обаче предупредиха още, че оттук нататък, ако претърпите инцидент с колата си и искате да се свържете с КАТ, трябва знаете наизуст всички кодове в България.

От Държавната комисия за регулиране на съобщенията са категорично, че “ще си затворят очите” за максимум още 1-2 седмици. Следват глоби, които могат да придобият космически размери, ако се прилагат за всеки отделен абонат.

Заради промяната в кодовете много учрежденски централи, включително и на министерства и общини, трябва да се пренастроят през следващите месеци.

Най-големият фиксиран телеком на пазара продължава разговорите с регулатора. Засега и двете странни не искат да отстъпят.

Едно е ясно със сигурност - спешните телефони 112, 150,160 и 166 ще могат да се избират без кода на града, в който живеем.