След огромния успех, който пожъна филма "Дзифт" сред кинолюбителите и критиците, съвсем очаквано дойде и предложение за римейк от Холивуд. В момента се водят преговори за реализирането на идеята, но това не означава, че създателите на един от най-успешните български филми за последните години стоят със скръстени ръце.

"Работим по нов филм. По този проект работим вече от една година. Преди една година ние представихме идеята за този проект в Солун и получихме награда за идея, за да развием сценарий. Развихме сценария, явихме се и на серия други подобни фестивали, на пазар на проекти, където те селектират, за да отидеш да представиш проекта и да се бориш за някакви субсидии, за копродуцентски интерес", разказа писателят Владислав Тодоров при гостуването си в предаването "Тази сутрин". "Представихме го в Сараево, където също получихме награда за сценарии, след това в Рим. Най-накрая се намери една силна френска продуцентска къща, която се включи в проекта и към днешна дата става дума за българо-френска ко-продукция." 

Режисъорът Явор Гърдев уточни, че проектът е готов да стартира предпродукция в ранната пролет, като българската страна ще бъде финансирана от Националния филмов център.

Подобно на "Дзифт" и новият филм ще бъде някакъв опит да се комбинира жанрово кино с арт хаус, но в съвсем друг жанр. "По-скоро става дума за черна комедия с елементи на психотрилър, политически”, каза Владислав Тодоров, отказвайки да разкрие подробности за бъдещия филм.

Що се отнася до първата "рожба" на творческия дует, "Дзифт" продължава да се радва на огромен интерес, включително и от Холивуд. "От известно време се водят преговори за направата на американски римейк на филма, чиято концепция още не е достатъчно уточнена. Обикновено в американската индустрия става сума за следното нещо – т.нар. купуване на опция, което значи, че даден продуцент купува за известно време правата върху даден филм, след което в този срок може да направи римейк. Ако не го направи, тези права, съответно след изтичането им, отново се връщат при продуцентите и авторите на оригинала", обясни режисьорът Явор Гърдев.

Създателите на "Дзифт" обаче уточняват, че на този етап реализацията на тази идея е чисто хипотетична, защото всичко в момента е в сферата на юридическите договорености и чак след като всичко бъде уточнено и правата бъдат продадени, може да се говори за новия филм.

"Когато се купува един филм за римейк, продуцентът, който купува филма, има някакви намерения по отношение на този филм. В случая той иска средата да бъде прехвърлена, да се махне този елемент на социалистическа действителност и да се пренаправи сценария така, че филмът да бъде ситуиран в Америка", обясни Явор Гърдев. "Към днешна дата това е хипотеза и нямаме представа как това ще може да стане", допълни Владислав Тодоров. "Дори аз не знам дали ще искам да участвам в такова нещо, доколкото това за мен може да се окаже някакво предизвикателство, което не искам да поема. Освен това имаме и други проекти. Това да се повтори нещо по друг начин е твърде рисково", каза още сценаристът.