Надлъгването между такситата менте и клиентите е на път да отиде в миналото. С промени в закона ще бъде сложен таван на тарифите. Така ще се сложи край на тревожното взиране в стикера и огромните сметки.

Таксиметрови автомобили дебнат на места, където бързаме и се нуждаем спешно от тях, като гари и болници. Приличат на редовните таксита, но качите ли се в тях ще се окажете с поне 20 лева по-малко. И все пак копърките са законни. Според заместник-шефа на Автомобилната администрация Анастас Тодоров, поне до началото на май, когато парламента ще приеме новия Закон за автомобилните превози.

„Сигнали имаме ние, а обществото знае какво точно се случва и постоянно сме в битка с нерегламентираните превози”, каза Тодоров.

Ще бъде въведен таван на тарифите на такситата, какъвто има в редица европейски страни. В България максималната цена ще се определя от всяка отделна община.

„Прието е, че средната тарифа е един лев ние слагаме горна граница 2 лева. Минималната регулира пазара. До горната има много време, много стотинки и всеки определя сам, но не може да бъде над тези два лева”, обясни Тодоров.

Сред таксиметровите шофьори на едно от най-обичайните места - Централната жп гара, очаквано имаше мнение и в двете посоки - и за, и против тавана на тарифите.

„Криза е все пак. Не може ние да работим цял ден да изкараме 20 лева, а те за един курс да взимат толкова”, коментира един от шофьорите.

На друго мнение е Красимир Лазаров. Вози за 3.90 лв. на километър и за него много зависи какъв е таванът, който ще се сложи.

Защото в една болница таванът е от 3,50 нагоре, а в частна сграда е 2.50. Зависи как разбират тавана. Аз като клиент: луканката от 2.50 е непоносима, а от 20.50 невъзможна”, каза Лазаров.

Таванът ще сложи край и на имитациите. И за този феномен Красимир има своя философия: „Старите хора са казали: Очи гледали очи плакали”.

В закона има и още санкции за нередовните таксита. Ако бъде установено, че шофьорът е ползвал така известните помпи за надуване на сметката, ще трябва да се бръкне с 500 лева. Ако пък вози пътници без има разрешително, колата му се качва на трупчета за 6 месеца.