Най-спокойният океан на планетата се раздвижва и вече има повече живот през лятото заради бързото топене на ледовете, съобщи Дискавъри.

Затиснатите от ледове дълбини на Северния ледовит океан стояха замрели хилядолетия наред, предимно защото ветровете не можеха да набраздят повърхността и да ги раздвижат. Бързото топене през лятото напоследък обаче променя това и създава вътрешни вълни в арктическите води, които могат много да променят живота там и дори да ускорят загубата на лед.

Екип, ръководен от Люк Рейнвил от Института по приложна физика в Сиатъл,  установи, че арктическите води на континенталния шелф стават все по-бурни през лятото и започват да разпенват водата като в другите океани.

Ако се сложат инструменти в Тихия или Атлантическия океан, се виждат промени в плътността на всеки няколко часа, обясни Люк Рейнвил. Те показват, че в океана има вътрешни вълни, които носят водата нагоре, надолу и настрани. Значението им е голямо, защото поддържат океана не само винаги в движение, но и плодовит. Така водите не могат да образуват тихи басейни с топла вода отгоре, а богатата на хранителни вещества студена вода да остане отдолу.

Северният ледовит океан е точно такъв разслоен и спокоен басейн, защото ледът потиска всички вълни.Това обаче се променя, защо през лятото топенето освобождава все по-големи площи край Северна Америка и Азия. Очаква се вълните да донесат хранителните вещества от дълбоките води по-близо до повърхността. Там под слънчевата светлина те ще осигурят цъфтене на планктона и ще се образуват условия за арктическа морска хранителна верига.

По-тревожният въпрос е дали това може да предизвика по-силно топене на леда. За разлика от другите океани в Северния ледовит океан има много прясна студена вода отгоре, която се дължи на стопения лед. На около 100 м под нея е много солена и малко по-топла вода. Ако вътрешните вълни станат достатъчно силни да смесят двата слоя, тогава по-топлата повърхностна вода ще ускори топенето.