Вече повече от седмица София е с много облекчен трафик заради сливането на празниците, което си позволиха голяма част от столичани. Колко по-лесно се живее в опразнения град, разказват Марина Цекова и операторът Благой Момчилов.

В София тези дни, освен че се пътува по-лесно, и се диша по-леко. Значителното намаляване на вредните газове, които влизат в дробовете ни се отчита и от уредите, които мерят замърсяването на въздуха на Орлов мост.

"Разликата е очевидна. Вижда се завишаване от периода 22 до 24 и на 25 - 27. Замърсяването е паднало четири пъти", обяснява Валери Серафимов.

Тази година за по-чиста София по Коледа и Нова година е помогнало и времето:

"Доста валежи имаше, имаше силен вятър. Други години, дори при намален трафик сме имали проблем с чистотата- инверсия, мъгли, а тази година съчетаването на двата фактора - атмосферните условия и намаления трафик, води до чистотата".

Столичани губят средно по час и половина на ден в задръстванията. Това прави общо седем часа и половина от понеделник до петък. Или всеки един от нас пропилява по още един работен ден седмично заради трафика. Ако работим поне през половината от времето, което прекарваме по светофарите, икономиката на България ще произведе брутен продукт поне за още 1 млрд. и 200 млн. лева.

Метрото все още не дава очаквания ефект за по-облекчен трафик и по-чист въздух. Това може да стане след разширяването на подземната железница, но и с усилията на всеки един от нас.

От понеделник, когато градът отново ще се препълни опитайте следното - пътувайте с любимите си хора в колата и използвайте този един час в задръстванията, за да разговаряте с тях.