С гигантска баница ще се почерпят в Добрич в навечерието на Новата година. В този час пред сградата на драматичния театър в града майсторите баничари опъват 65-метровата баница. Въпреки кризата за 18-ти път традицията да се похапне новогодишна баница се спазва в Добрич.

Цяла нощ 15 майстори баничари са приготвяли новогодишната баница, която тежи 420 килограма и е разделена на 2800 парчета. Рано сутринта започна и нейното печене.  За пети път баницата се приготвя от майсторите в един от хлебозаводите в Добрич под ръководството на технолога Снежана Иванова. И въпреки че цяла нощ не са мигнали, около фурната цари голямо оживление.

"Приготвянето на новогодишната баница е магия, защото баницата, новогодишната, е нещо специално, тя е една от най-традиционните ястия, които присъстват на новогодишната трапеза понеже одухотворява българския дух. Нарекли сме за много здраве на българския народ, за много късмет и по-добра година", каза технологът Снежана Иванова.

За приготвянето й са използвани 250 килограма брашно, 450 яйца, 80 килограма маргарин и олио и толкова сирене.