Хормони на глада като грелин карат хората да преяждат, въпреки че са сити, откриха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и в. "Дейли телеграф".

Тялото произвежда хормони на глада като грелин, когато има нужда от храна след гладуване. Тези хормони обаче водят и до ненужно преяждане със сладки и мазни храни, които създават чувство на удовлетворение.

Екипът на д-р Джефри Зигман от Югозападния медицински център в Далас, Тексас, установи защо яденето около Нова година често се превръща в оргия на тъпчене с вкусотии. През новогодишната нощ мнозина от нас успяват да намерят място за висококалоричен десерт въпреки че са се натъпкали до пръсване.

Обяснението е, че грелин влияе на мозъка като прави някои храни по-привлекателни и мозъкът просто ни принуждава да се тъпчем.

Учените изследвали ролята на хормона върху мишки, които са били обилно нахранени. Ситите гризачи, инжектирани с грелин, проявили силно предпочитание към празна стая, в която преди са намирали храна с високо съдържание на мазнини. Животните я предпочитали пред помещението, което свързвали с получаването на стандартни нискокалорични порции.

Поведението на мишките в този експеримент е сходно със стремежа към получаване на удоволствие или възнаграждение, наблюдаван в други опити върху животни, когато е било изследвано пристрастяването към кокаин или алкохол, казват учените.