Въпреки традиционните кулинарни умения на българките и у нас вече домакините все по-често прибягват до кетъринг услуги, особено по празници.

Можем ли да си поръчаме традиционните постни гозби за Бъдни вечер, опита да разбере Миролюба Бенатова.

Знаем, че на Бъдни вечер на масата трябва да има 7 или 9 постни ястия. Обикновено това са чушки с ориз, сарми, леща, ошаф, тиквеник, боб и питка.

Приготовлението им отнема часове, а изисква и умения. Какво да правим, ако имаме желание, но нямаме време? Или желанието и времето не са достатъчни, за да компенсират неумението?

Оказва се, че и българите все по-често се обаждат на професионалисти, които да приготвят храната вместо тях.

"Може би е дошло време човек да преценява до къде са му възможностите и, като иска нещо по-специално, да се обръща към хора, на които това им е професия", каза Симеон Цеков, собственик на ресторант.

"Другата помощ на професионалния кетъринг е, че отпада грижата за посудата и почистването. Ние носим посуда", допълни той.

"Жените искат да бъдат харесани и одобрени от семействата. Жените се раздават изцяло по празници. Винаги имат изисквания - да е най-хубавото, да е най-доброто. Дават напътствия", заяви на свой ред Ася Станимирова, управител на кетъринг фирма.