По празниците синоптиците обещават меко време. Януари обаче ще бъде студен. Само до преди ден цялата страна беше скована от рекордни минусови температури. В най-мразовитите дни в шуменският зоопарк пазят животните от измръзване с калорифери и електрически печки.

В скромният дом на павиянът Шмоко е топло, защото откакто се е застудило, му е включена електрическа печка.

"От ноември като я включим, чак до май месец и цял ден, цял, 24 часа си работи печката. И тя е все пред нея. Ципичките на патета, например, ако евентуално се замразят, те ще умрат и затова са на топлинка", коментира Теменужка Трайкова - ветеринар.

Отоплителните уреди са зад желязна решетка и животните нямат достъп до тях. Клетките ежедневно се чистят от снега, а в поилките водата също е затоплена. Комфортът на животните през зимата струва около 500 лв. на месец. По-голяма част от парите отиват за сметките за ток.

Павиянът е сред любимците на най-малките посетители на зоопарка. Едногодишната Елеонора, например, идва почти всеки ден за да зарадва маймуната с някое лакомство.

Освен, че ще им е топло на Коледа, животните в шуменският зоопарк ще получат и много лакомства от грижовните стопани, и от посетителите на зоологическата градина.