Сто и двайсет хиляди жени у нас са били жертва на сексуално насилие. Данните са от социологическо проучване, направено по поръчка на Столичната полиция. От него става ясно също, че жертвите не вярват на полицията. През изминалата година в столицата са подадени само 16 сигнала за изнасилвания.

В София има сериен изнасилвач, но той не е действал от една година. Негови сигурни жертви са четири жени. Обратно на схващането, че уязвими са жени с по-леко поведение, насилените често изглеждат с ниско самочувствие, облечени са семпло.

Минава зад гръб на жената, обездвижва я, заплашва я с нож и я завлича в храстите. Действал е в цяла София, на територията на няколко районни. Рано сутрин и късно вечер действа. Жените не могат да го видят, не оставя следи. ДНК от него няма, няма и описание, защото не оставя”, обясни Георги Тотков от "Престъпления срещу личността" към СДВР.

Изнасилванията стават в междублокови пространства, изоставени строежи, зад спирки, в обраслите с треви и бурени райони. Ловният парк на София е перфектно, занемарено и тъмно място. Там в тъмнината, по пътеката зад спирката, вече са станали няколко изнасилвания.

Елеонора Георгиева работи лично с насилените жени. Създава с тях здрава връзка. Наскоро едно от момичетата се омъжило. Изпратило покана за сватбата и ес ем ес: "Много Ви благодаря. Наистина нямам думи да изразя благодарността си".

С жертвите не се работи лесно. Често изнасилените подават сигнал в полицията твърде късно. Вече са сменили дрехите си и са взели душ. Точно това не трябва да се прави, за да може разследващите да свалят следите от тялото на жертвата. Това плаши много момичета и те се отказват от помощта на МВР. Но има и други причини:

"Това са жените, които не са споделили, защото ги е срам за това, което са направили. Голяма част от жените си казват "Аз съм виновна”, обяснява Eлеонора Георгиева от "Сексуални престъпления" към СДВР.

Една от 24 жени признава, че е насилвана сексуално, въпреки това предпочита да е анонимна. В помощ на пострадалите жени вече работи интернет сайт наречен "Помогни ми”.