Жителите на Стара Загора осъмнаха тази сутрин обгазени със серен диоксид. Заради замърсения въздух бяха затворени училищата и детските градини. Специалистите отчитат високи нива на азотен диоксид през последния месец. При замерванията снощи обаче нивата минават допустимия праг няколко пъти.

В 6, 7 и 8 ч. бяха измерени стойности над алармения праг. Веднага свиках кризисния щаб и предупредих населението да си стои по домовете и да избягва активното движение навън”, каза областният управител Йордан Николов.

Според екоинспектори, замърсяването се е получило заради безветрието, обхванало района през последните дни.

"Замърсяването, както в последните 20 дни, се получи от интензивния трафик и изгарянето на твърди  горива, тъй като градът не топлофициран. Това съчетано с метеорологичните условия води до завмърсяване. Въздухът във височина е по-топъл отколкото в приземния слой", обясни Красимир Костадинов, и.д. директор РИОСВ Стара Загора.

Специалистите наричат това явление въздушна тапа. От нея страдат най-вече децата, възрастните и хората със здравословни проблеми.

"Препоръчително е наистина при такава ситуация хората да си останат вкъщи. Комбинацията от студен въздух и вредни емисии повишава риска от белодробни заболявания", каза доктор Виолета Станкова, пулмолог.

Екоинспекторите са извършили замервания над града днес следобед, които показват, че се извършва мощен инверсионен процес. Има вероятност от ново повишаване на нивата на азотния диоксид.

От Министерството на отбраната съобщиха, че вчера от 10 до 15,30 ч. на полигона "Змейово" са проведени планови изпитания, но количеството и вида на боеприпасите не могат да предизвикат установеното замърсяване на въздуха в областта.  Дейностите на полигона се контролират от две станции на екоинспекцията, разположени в района. Те не са отчели наднормени количества вредни емисии.