От догодина изпитът по кормуване ще се записва на видео с камера. Кабинетът прие тази мярка с цел да спре корупцията и купуването на книжки.  Според министъра на транспорта Александър Цветков, шофьорските курсове не би трябвало да поскъпнат.

Тази есен Министерство на транспорта вече демонстрира как се записва шофьорски изпит. Камерите са преносими и изпитващите ще ги монтират в колата, с която се кормува на изпита. Трябвали 170 устройства.

"Тази инвестиция ще бъде за сметка на автомобилна администрация, няма да бъде задължение на учебните центрове. Така смятам, че няма причина реална за поскъпване на курсовете в следствие на тези промени", каза Александър Цветков.

Записите от камерите ще ударят по черния пазар на книжки. Според министъра всяка четвърта книжка е "купена". Изпитът по теория също ще се записва, а листовките ще се попълват не на ръка, а на компютър. Самото обучение не е предвидено да се документира с камера. Но ако инструктор бъде хванат, че спестява часовете по кормуване или теория, ще се наказва с отнемане на лиценза и глоба от 5000 лева.

Държавата ще сложи видео наблюдение и в центровете за технически прегледи на автомобилите. Срещу фиктивните прегледи без присъствие на автомобил и манипулиране на данни. Въвежда се разрешителен режим за пунктовете за годишни прегледи. Ако един пункт издаде талонче, без да действително да прегледа колата - той рисува лиценза си и глоба от 5000 лева.