През 2012 година ще отпадне таванът на пенсиите. 65 години ще достигне пенсионната възраст в следващите 10 години. Това предвижда пенсионната реформа, планирана от Министерството на труда и социалната политика. След 20 януари ще са готови вариантите за промени, които ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане.

Няма да има промени в пенсионната възраст през следващата година, увеличението ще е поетапно и ще започне от 2012г. , съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Търси се и начин за актуализиране на пенсиите.

"Ние трябва да осигурим адекватни пенсии, които получават хората в България. Трябва да променим модела - да се получават пенсии според осигурителния принос на лицето, постепенно да махаме таваните за пенсия, тъй като в крайна сметка това е единственият начин да мотивираме хората, които се осигуряват в момента, да се осигуряват върху реалните заплати", смята министърът.

Планирано е в средата на 2010 година да се обсъди повишение на пенсиите и минималната работна заплата. Заради недостиг на средства, наполовина ще бъде намален броя на хората по национална програма "Личен асистент" и средногодишно в нея ще могат да се включат само 4 000 души. От социалното министерство заявиха, че ще осигурят нужната помощ за най-тежките случаи на хора с увреждания.

От КНСБ предупреждават за безсрочна национална стачка, ако управляващите вземат едностранно решение за повишаване на пенсионната възраст у нас. Според синдиката, в условията на задълбочаваща се икономическа криза, този въпрос не следва да бъде поставян.