Специалните служби ще имат достъп до разпечатки от мобилните оператори и интернет-доставчиците, за разследване на престъпления, които се наказват с лишаване от свобода над две години.  Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения. Повече по темата от Марина Цекова.

Най-спорният момент в промените е въвеждането на т.нар. интерфейс. Става дума за изграждане на постоянна компютърна връзка между доставчиците на интернет, мобилните оператори и МВР. Това означава, че служителите на Дирекция "Оперативно-технически операции" в МВР ще имат постоянна връзка в реално време към мобилните и интернет комуникациите. Поправките подкрепиха само ГЕРБ и Атака. Останалите заявиха, че те нарушават Конституцията и правата на гражданите.

"Ние подкрепяме борбата с престъпността, но това не може да стане за сметка на личното пространство. Трябва ясно да разделим престъпниците от обикновените граждани. Когато се лишите от вашата лична свобода, за да получите повече сигурност, накрая ща загубите и свободата, и сигурността си", заяви Мартин Димитров.

От ГЕРБ нарекоха призивите за спазване на правата "пресилено безпокойство". Те припомниха , че и в момента достатъчно служители на мобилните оператори имат достъп до разпечатки и могат да търгуват с информация.

Министърът на вътрешните работи обясни, че МВР има нужда от по-бърз достъп до мобилния и интертен трафик, за да реагира по-адекватно при разкриването на престъпления. В момента МВР чака да получи разпечатки от мобилните оператори закъснения между 123 и 168 дни.