Между 35 лева и 100 лева струват иглолистните дръвчета, засадени в саксия, които предлагат за предстоящите празници разсадници и градински центрове в столицата, установи проверка на БТА.

Водещо за определяне на цената е височината на иглолистното дърво. Най-често предлаганият вид е смърч.
Най-ниска е цената на обикновените елхи с височина около 80 сантиметра, без да се взема предвид саксията - 35 лева. Желаещите да украсят дома си по празниците с кавказка ела трябва да приготвят около 90 лева.

Обикновен смърч с височина 1,2 м може да се намери за 45 лева. При ръст на дръвчето от 1,7 до 2 м със саксията, цената е 70 до 100 лева. Стойността на сребристия представител на вида с височина от 80 сантиметра до 1 м над саксията достига 95 лева.

Иглолистните дръвчета в саксия са подходящи за жителите на големите градове, така в домовете им ще ухае на истинска гора, коментира Константин Иванов от международната природозащитна организация WWF. По думите му предимство на този вид коледно дърво пред отрязаните или изкуствените е, че след празниците може да бъде засадено, с което да се допринесе за опазването на околната среда.

За да оцелее елхичката, трябва да се спазват някои изисквания,

отбелязват екозащитниците. Не се препоръчва престоят на дървото за повече от две седмици на топло. Добре е саксията да се постави далеч от източници на топлина. Веднага след празниците дръвчето може да бъде изнесено и засадено, стига почвата да не е замръзнала.

Ако почвата е замръзнала, елхичките трябва да се изнесат на балкона или на двора и да се отложи засаждането им до март или април, препоръчват от WWF. Според екозащитниците не трябва да се чака и прекалено затопляне, защото иглолистните дръвчета ще излязат от покой и ще им е трудно да оцелеят.

За успешно засаждане трябва да се отстранят повечето клони в долната част на елхичките и да се изкопае дупка, малко по-дълбока от размера на саксията. Пръстта трябва да стига до първите останали клони на иглолистното дърво, а ако почвата е суха, трябва да се полее обилно.