Близо 3 хиляди тютюнопроизводители от цяла Южна България блокираха за час и половина автомагистрала "Тракия". Земеделските стопани си искат премиите от държавата за тазгодишната реколта.

Гневът на хиляди тютюнопроизводители от Ивайловград, Пазарджик, Асеновград, Кърджали и региона ескалира днес по обед и те щурмуваха автомагистрала "Тракия". Част от протестиращите дойдоха със земеделската си техника.

Цената , която получават от продажбата на тютюна, не покрива разходите за отглеждането му, затова държавата отделя и процент от акциза на тютюневите изделия. Тези пари обаче се бавят.

Тютюнопроизводителите обявиха, че ако не получат навреме премиите си, реколтата за следващата година е обречена, а много от тях са изправени пред фалит.

"Ако забавят плащанията как ще си купим семена, полиетилен, ще засеем реколтата. Няма с какво да се хранят хората", коментира Юлиян Кенански, председател на Сдружение на тютюнопроизводителите.

Десетки превозни средства се оказаха в капан заради блокираната магистрала.

"Ще чакаме, какво ще правим. Ваши колеги вече обърнаха назад, аз съм голяма и няма как да обърна назад", заяви Живко Танев, шофьор на тир.

Бунтът на тютюнопроизводителите даде резултат, тъй като спешно от София пристигна министърът на земеделието Мирослав Найденов. Новината му обаче попари надеждите на хората.

"Няма средства, които да са предвидени и гласувани в бюджет 2009 за техните искания. Този бюджет е правен от предишното правителство, не от нашето.  Тези премии, които те искат не могат да бъдат изплатени сега", каза Найденов.

Министърът съобщи, че за следващата 2010 г. в бюджета са заложени 80 милиона лева за премии на тютюнопроизводителите, което е наполовина спрямо предходни години.

Преговорите на министъра на земеделието с представители на тютюнопроизводителите продължиха повече от три часа. Компромис не беше постигнат, затова разговорите ще продължат и утре, 22 декември.

Ето и коментара на премиера Бойко Борисов. Според него, протестът на тютюнопроизводителите е инспириран от бившите управляващи.

"Ние пари ще им осигурим и в момента съм пратил министрите да им обяснят, че благодарение на ДПС и на тяхната политика, пари за тях няма. Защото, когато в Европа са ни казвали от коя година спират дотациите на тютюна, те не само че не са правили нищо през предишните години, не са обяснили на тези хора, че те няма да садят тютюн след толкова години време", беше категоричен Борисов. 

Протеста на тютюнопроизводителите беше коментиран от премиера във Враца. Там беше даден старт на първия голям проект в областта на околната среда, на стойност 136 милиона лева. По-голямата част от средствата са осигурени от Европейския съюз. Благодарение на проекта, до няколко години Враца ще има 150 километра обновени водопроводи, канализация и пречиствателна станция.