1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Страната ни достига дъното на кризата през първото тримесечие на 2010 г.

БГ Бизнес
 

Според прогнози на БСК безработицата в края на следващата година ще стигне 16,4 на сто

Българският бизнес очаква да стигнем дъното през първите три месеца на следващата година. Държавата също е притисната до стената.

Министерството на финансите обяви, че догодина от емитиране на държавни облигации, държавата ще набере над половин милиард лева.

Подробностите предаде нашият репортер Димитър Анестев. 

Според традиционната годишна анкета на Българската стопанска камара 63 на сто от предприемачите отчитат че 2009 г. е била лоша за тях. Рекордно число - 96 на сто от анкетираните фирми, смятат че условията за бизнес у нас тази година са се влошили.

И още - според бизнесът само за една година фирмената задлъжнялост се е увеличила до 200 милиарда лева, като за 12 месеца ръстът е 40 милиарда лева.

По-лошото е, че ще става и по-зле. Според бизнеса, дъното на кризата ще бъде ударено през първото тримесечие на 2010 г. Тоест, след Нова година ни чакат още по-намалено производство и търговия.
Заради това стопанската камара очаква безработицата да продължи да се покачва, като прогнозата е тя да се удвои до 16%

"Нашите очаквания са, че безработицата ще продължава да расте и през второто тримесечие на 2010 г. и, ако не се обърне трендът, в икономиката във всички случаи тя няма да намалява поне още шест месеца.
Бизнесът ще бъде твърде предпазлив да назначава нови хора докато няма трайни уверения че икономиката тръгва нагоре. Бизнесът трябва да работи в условията на икономика с безработица", заяви председателят на БСК Божидар Данев. 

Как правителството смята да привлече още пари с които да балансира бюджета на страната ни догодина?

По този въпрос финансовото министерство покани за консултации водещи макроикономисти и подуправителя на БНБ Калин Христов. Всичките са се обединили около становището, че не трябва да искаме пари от Международния валутен фонд.

Засега се знае само, че държавата планира да емитира вътрешни облигации и ценни книжа за 740 милиона лева. Финансовото министерство отделно все още проучва и възможността да продаде на международните пазари глобална емисия облигации с които да се финансира държавата.

Но тези намерения са все още твърде първоначални, за да можем да кажем със сигурност каква стратегия ще избере нашето правителство в задълбочаващата се криза.

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии