Курортната такса не трябва да зависи от броя на туристите, а да е твърда сума, смята тя.  Ако има съдебни спорове по казуса за царските имоти, е малко вероятно да завършат в рамките на една календарна година, казва в отговор на въпрос на "24 часа" председателят на парламента Цецка Цачева, която е и юрист. По думите й гласуването с чужди карти е на отмиране, а от втората сесия вече ще е факт и излъчването на пленарните заседания в реално време в интернет.
 

Повечето издания цитират позицията на БСП, според която ГЕРБ управлява авторитарно и некомпетентно. Абсурдно е в криза да има мораториум на проекти за възобновяема енергия, казва пред "24 часа" депутатът от КБ Меглена Плугчиева. Внасят се две промени в Закона за социално подпомагане и Закона за интеграция на хората с увреждания, а в мотивите им липсва основание да се сменя логиката на един специализиран закон, създаден според традициите в Европа. Това пише в "24 часа" бившият социален министър Емилия Масларова. Стремежът бе на хората с увреждания да се дадат повече права и равни шансове и не виждам кое налага да го изпразваме от съдържание, като ги приравним с останалите групи в закона за социалното подпомагане, отбелязва тя.
  

"Бедата не са новините на турски по БНТ, които нямат публика. Опасното е, че в смесените региони сателитните чинии са насочени към турската телевизия. Навсякъде из Кърджалийско гърмят турски радиа. Българските мюсюлмани са изложени само на турската пропаганда.

Пропаганда са и турските сапунки, които дават погрешна представа за европейска Турция. Сериалите показват живота на хайлайфа, който няма и един процент от населението." Това казва проф. Георги Марков, директор на института по история на БАН в интервю за "Труд". То е под заглавие "Ахмед Доган е като късния Живков". Според него проектозаконът за развитието на академичния състав ще създаде хаос и още по-голяма корупция.
  

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов се обявява против предвиденото в него звание изследовател. В интервю за "Монитор" Съботинов казва, че Европа иска да назначаваме, а не
да съкращаваме учени. В бюджета нямаме пари дори за таксите за метеорологина информация, добавя той.
  

"Ледена епоха до Коледа" извежда "Стандарт" под глава и отбелязва, че прогнозните температури за днес са минус 13 градуса. "Снежно бедствие" е водещата тема на "Земя". "Зимен кошмар навсякъде в страната" е заглавието на "Новинар" за атмосферната обстановка и възможностите за придвижване.
  

80 процента от българите ще посрещнат Рождество Христово в домашна обстановка, а 70 на сто ще са вкъщи и на Нова година, показват данните на ББСС "Галъп интернешънъл", цитирани в "Класа". Средно 150 лв. /срещу 146 лв. миналата година/ ще отдели средното българско семейство от трима за посрещане на празника - за подаръци, празнична украса, картички и поздравления за близки и приятели.
 

Когато установим цялото имущество на петимата "Нагли", ще пристъпим към конфискацията му, казва пред "Новинар" заместник главният прокурор Бойко Найденов. МВР издирва и последния от общо 8-те тартори на групата "Наглите", информира "Стандарт".


"Ченге поръчва банкови обири" е водещото заглавие на "Телеграф". Бившият шеф на РПУ в Бяла Слатина Тони Костадинов е задържан за участие в банда за разбиване на сейфове в банки и фирми, заловена в Пловдив, съобщава под глава "24 часа". Полицаят е уволнен през септември заради частния КАТ в Бяла
Слатина. "Тони Костадинов е съдействал за обрания през август клон на ЦКБ в Козлодуй, откъдето изчезнаха 80 000 лева, както и за още обекти в Мизия", каза вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от повечето издания. Стигнал е в наглостта си дотам, че преди рождения си ден е посочил един обект в Мизия и казал: Хайде, побързайте, защото трябва да ме зарадвате с нещо, добавил Цветанов.
  

Задържаният на Калотина в събота вечерта Евгени Милев-Гейзо, издирван от МВР за въоръжения грабеж край Вакарел, се е измъкнал от страната през Румъния, научил "24 часа". Това е станало два дни след неуспешния опит за грабежа на турчина с немски паспорт Мустафа Гюмюш в нощта срещу 14 декември.
     

За ръст на обезщетенията за лошо правосъдие през 2009 г. информира под глава "Сега". 2 102 304 лв. обезщетения за вреди е изплатила съдебната власт от началото на година до края на ноември, показва справка на Висшия съдебен съвет, поискана от "Сега". През 2008 г. са изплатени 1 544 630 лв. Обезщетенията са присъдени предимно за бавно и некачествено правосъдие. Независимо от този негативен резултат на магистратите и служителите в третата власт ще бъдат раздадени премии за 24 млн. лв., икономисани от заплати през годината, отбелязва изданието. Така на практика за всеки в системата ще има поне 13-а заплата. И членовете на ВСС няма да останат без награда за "цялостен принос" и ще получат 13-а и 14-а заплата, общо 5300 лв, пише вестникът. Обезщетенията, които съдебната власт плаща, са след осъдителни решения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.
  

Поне 10 000 лв. само за адвокат ще плати всеки, решил да дели догодина апартамент, оценен за сто хиляди лева, изчислява "24 часа". Това е минималният хонорар, който се дължи на защитника за окончателно решаване на делбата на три съдебни инстанции. Сега таксата е 7350 лв. Адвокатски възнаграждения се увеличават, защото от 1 януари ще се облагат с 20 процента ДДС, но се очаква реалният им скок да е с 35 процента - клиентите ще плащат и разходите на защитниците за счетоводители, отбелязва авторът.

Паркът на Военната академия "Г. С. Раковски" ще бъде отворен за софиянци, съобщил зам.-министърът на отбраната Аню Ангелов пред "24 часа". Решението е взето по принцип, най-вероятно бариерата ще бъде вдигната в началото на идната година.




/СН/