Изборът на място за посрещане на Нова година често се определя и от музиката. И докато водещи заведения се надпреварват коя фолкзвезда да забавлява гостите им, много хора предпочитат ресторант без поп фолк

Знаейки какво могат или не да преглътнат в музикално отношение, за някои мнението за или против поп фолка е основен критерий за избора на ресторант, особено при посрещане на Нова година.

Ако очаквате джаз, класика и рок, не отивайте в по-масовите, нашумели и големи ресторанти, където при всички случаи ще има оркестър.

"Хората са подготвени, тъй като ресторантът е битов и се насочват, че ще бъде по-скоро народна музика и… чалга. Каквото поръчат хората, това е, това се слуша", признава Иван Георгиев, който е управител на ресторант.

За много хора новогодишната програма и музиката са по-важни от менюто, казва собственикът на друг ресторант и председател на Българския кулинарен съюз.

"За съжаление, по-голяма част от хората отиват на заведение все още точно заради това нещо. Не обръщат сериозно внимание на това какво консумират, в каква обстановка, как ще го консумират", обяснява Йонко Дяков от Българския кулинарен съюз.

Практиката на ресторантьорите показва - повече чалга, значи повече пиене, повече настроение и… повече печалба.

"Народната психология е такава, че всеки иска да има купон, да има повече поп фолк, балкански ритъм и всеки иска да отпразнува повече така… динамично", признава Дяков.