Очакваме усложняване на обстановката заради предстоящите смесени валежи от сняг и дъжд над София, заяви пред журналисти след заседанието на оперативния щаб в Столичната община кметът Йорданка Фандъкова.
    
По думите й през цялата нощ не е спирала обработката на пътищата на масовия градски транспорт, а почистващите фирми ще продължат работата и през деня и предстоящата нощ.
    
Общо 180 са машините, които работят в София за почистване на снега и за обработка на улиците със смеси, уточни заместник-кметът Мария Бояджийска. Договорена е допълнителна обработка на рисковите участъци в централните части на града, по които се движи градският транспорт, добави тя.
    
Фандъкова посочи, че ще се усили работата по почистването на входно-изходните точки на София, поради очаквания поток от автомобили в следобедните часове. Тя заяви, че се обръща повече внимание на почистването на улиците на масовия градски транспорт, подлезите и спирките.
    
По думите на Бояджийска, спирките на градския транспорт трябва да се почистват до 7 ч. сутринта, а ако това не е станало, фирмите няма да получат заплащане за почистването. Деветте почистващи фирми в столицата ще бъдат глобени заради необработени участъци при снеговалежа в петък. Засега не е предвидено почистване на улиците във вътрешността на кварталите, тъй като това изисква голям финансов ресурс, посочи Фандъкова. Тя ще провери в 5 ч. утре състоянието на градския транспорт и на част от пътната мрежа в София.
    
По думите на заместник-кмета Любомир Христов, градският транспорт се движи със закъснение до 15 минути. До час проблемът ще бъде преодолян, смята той. Отоплението на пътническите салони е включено във всички коли на градския транспорт, добави Христов. Проблемите с наклонените участъци в центъра, където се движат тролейбуси и автобуси, се появяват заради рязката промяна на състоянието на пътя там, тъй като има и мостове, където заледяването става по-бързо, отбеляза той.