Германия ще окаже помощ на Гърция, ако не може да погасява държавния си дълг и ще й съдейства да получи капитали от международните пазари, ако се окаже на ръба на фалита. Това е решението на германския канцлер Ангела Меркел,  съобщава гръцкият в. "Та неа".
             
Вестникът отбелязва, че решението е било взето от германското канцлерство след последните негативни оценки за гръцката икономика, въпреки че Меркел преди това бе изразила колебание относно предоставянето на такава помощ на Гърция.
             
За помощта, която ще бъде оказана на Гърция, но при жестоки условия, са били уведомени Брюксел и Европейската централна банка. Обратът в позицията на Германия, която преди това опровергаваше вероятността от предоставяне на помощ на Гърция, се дължи преди всичко на натиска на германските банкери пише в. "Та неа".
               
По-рано тази седмица гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину в рамките на предприета от него обиколка в Германия, Франция и Великобритания, бе във Франкфурт, където се срещна с германски инвеститори и банкери, точно с тези, които държат ценните книжа на гръцката държава на стойност 180 млрд. евро, и до които Атина смята да прибегне през януари, за да вземе заем от тях.
                
Тези германски банкери не скриват тревогата си от евентуален фалит на Гърция и от последиците от него върху германските банки и еврото, допълва вестникът. Гърция е изправена пред най-тежката дългова криза за последните десетилетия. Атина е под засилен натиск от страна на ЕС да заздрави финансите си и да намали бюджетния си дефицит в определените за еврозоната граници.