Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов не очаква процентът на безработица към края на годината да надхвърли 9.1-9.2%. Това коментира той пред журналисти след връчването на първите ваучери за обучение на заети лица по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Вчера Агенцията по заетостта съобщи, че за ноември процентът на безработица е 8.66%.
    
Тотю Младенов отново заяви, че най-тежки за пазара на труда ще бъдат първите месеци на 2010 г. Въпреки стабилизирането на икономиката, което се очаква от пролетта, проблеми на пазара на труда ще продължи да има, отбеляза министърът. През януари в Барселона, на неформална среща на министрите на труда, ще бъдат обсъдени конкретни мерки за по-сигурно излизане на Европейския съюз от кризата.
    
Министърът изрази надежда намаляването на осигурителната вноска през следващата година да даде допълнителна възможност на бизнеса да запазва работни места. В сряда Министерският съвет ще приеме и постановление за работещите на непълно работно време, съгласно което още от следващата година бизнесът да може да ползва преференции за тези работници. Тотю Младенов отбеляза, че така бизнесът ще бъде облекчен в условията на криза и ще се създадат предпоставки за запазването на повече работни места.