След като вчера София  се оказа блокирана заради първия сняг и неизчистените улици, рано тази сутрин кметът на града Йорданка Фандъкова направи проверка на работата на почистващите фирми.

Проверката започна от Центъра за градска мобилност, от където се регулира движението на обществения транспорт в София. За разлика от вчера, градският транспорт днес се движеше по разписание.

Според Фандъкова вчерашната тежка ситуация е причинена от несвършената работа на някои от почистващите фирми и те ще понесат наказание.

"Имаме очевидни неща. Специално "Чистота - Искър" е с доста голямо забавяне в някои от районите. Със сигурност няма да им бъде заплатено", каза кметът на София Йорданка Фандъкова,

Проверката продължи в квартал "Люлин", който вчера беше в изключително тежко положение. Очаквано, днес улиците бяха почистени.

Кметът поясни, че кварталните улици няма да бъдат почиствани и призова гражданите да почистят снега пред домовете и работните си места. Нашият екип предложи да отидем пред дома на Фандъкова, за да ни покаже дали тя самата е изпълнила това свое задължение като гражданин.

"Съпругът ми, съседите, които живеят на другите етажи. Те чистят", каза Фандъкова.

По-късно през деня тя се срещна с представители на почистващите фирми. Настояла е да се наблегне на почистването на спирките на градския транспорт и на подходите към подлезите.

Според Фандъкова освен за общинското дружество "Чистота-Искър", заради непочистения район "Люлин", ще има санкции и за чистенето в други столични райони.

Фандъкова обясни, че по договор всяка от фирмите трябва да почисти до 5 ч. улиците на масовия градски транспорт, ако снеговалежът е приключил.