Климатичната конференция в Копенхаген не доведе до обвързващо споразумение. Според проект на финалния документ, лидерите на над сто страни се споразумяха за спирането на глобалното затопляне с два градуса, но по каква схема, засега не е ясно, предаде Антоанета Николова.

Присъствието на Барак Обама не бе достатъчно за постигане на обвързващо споразумение.
Той не предложи нови ангажименти от страна на Вашингтон за съкращаване на вредните емисии, смятано за ключов елемент. Обама обеща действия от американска страна, но не беше убедителен както показаха велите аплодисменти.

"Времето ни изтича. И сега въпросът е дали ще тръгнем напред заедно или ще се разделим. Дали ще изберем действието пред бездействието, бъдещето пред миналото, за доброто на нашата планета", каза Обама.

Като световен лидер и посредник в преговорите с развиващите се страни ЕС е готов да намали вредните емисии с 30%, а България е готова да поеме своя дял в помощ на европейските усилия.

Китай и Индия не отговарят с реципрочност и отлагат съществените решения за догодина. До момента има само принципно споразумение за спирането на глобалното затопляне с два градуса.