Частен съдебен изпълнител от Добрич отвори първия в страната магазин, в който ще се продават вещи на длъжници. Засега на рафтовете са изложени само една резачка за дърва и металотърсач, отнети от длъжници на горското стопанство.  

Очакванията на съдебния изпълнител са с отварянето на магазина събираемостта на дълговете да се увеличи с до 40%.

Телевизори, сателитни чинии, музикални уредби, видеотехника, мебели и автомобили на длъжници ще се продават в новооткрития магазин, който ще бъде отворен два дни в седмицата - петък и събота.

"Виждаме, че имаме все повече проблеми с описаните движими вещи. Защото не е тайна, то е по закон, описваме ги и ги оставяме на съхранение на длъжника в дома. Няма как при изнасяне на публична продан, всеки който иска да купи да ги види и тук започва тягостният момент", заяви Слави Сербезов.

Според него от този начин на продажба на секвестирани вещи печели и длъжникът, и взискателят. В магазина отнетите вещи ще се продават на цената, на която са оценени, докато при публична продан от дома на длъжника, продажбата започва от 75% от оценката. 

"Подписва се протоколът на място и с тази цена идва в магазина, и се започва нейната продажба, която трае 3 месеца. Ако за кратко се купи още по-добре, разплащаме се и това е. Ако до 3 месеца не се купи тогава цената започва да слиза надолу", допълни съдебният изпълнител.

Всички описани вещи са в изправност, а цените са далеч под тези в магазина - 19 или 21 инчов телевизор, например, е с цена от 115 до 120 лева. Пред магазина има паркинг и за отнети от длъжниците леки коли.

"Защото не е тайна, че след като оставим автомобила, започва много сериозно да се експлоатира, което на практика, той просто поевтинява, той се изхабява", коментира Слави Сербезов.

Вече са разпратени покани до длъжниците и ако те доброволно не започнат да погасяват задълженията си, в средата на следващия месец започва и изземане на вещите от домовете им.