Проверката след инцидента в Крумовград приключи, каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Младенов.

При избухването на взривно устройство в Комплекса за социални грижи в Крумовград на 5 декември загинаха три деца - на 13, 15 и 16 години. След случилото се в дома на работник в социалното заведение бяха намерени боеприпаси.  

По думите на Младенов има "доста интересни неща" от проверката. Министърът посочи, че става въпрос за мястото, на което бомбите са били съхранявани, за начина, по който са били описвани. Оказа се, че има доста пропуски в системата за опис на боеприпаси, които не са били използвани за бойни нужди, а по-скоро за учебни, какъвто е бил този случай, добави Младенов.

На въпрос дали има достатъчно данни за подвеждане под отговорност на военни, Младенов отговори, че това е работа на прокуратурата.

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев очаква протокола от проверката на бившата дивизия в Хасково, към която е било закритото поделение в Крумовград. На всички, които са участвали по някакъв начин и са били отговорни за съхранението на тези изделия, ще се търси най-строга отговорност, заяви Радев.

Заместник-министърът, който е експерт по боеприпаси, обясни, че проблемният взривател е от противотанкова мина, много рядък, и прилича на високоговорител. Той се използва като елемент от система за дистанционно управление на минни полета. Елементът не е на въоръжение в армията. По думите на Радев една от версиите е, че взривателят е още от учения като "Щит-82".