Днес завършва световната среща за климата в Копенхаген, в която участва и българска делегация начело с премиера Борисов. Повишаването на глобалните температури трябва да се ограничи до два градуса. Това се казва в проекта за заключителна декларация, който разглеждат лидерите на последното заседание на екоконференцията в Дания.

Текстът на декларацията бе съгласуван на среднощно заседание на представители на отделните групи страни и региони. С подробностите от Копенхаген - Антоанета Николова.

Тази сутрин пристигна президента Барак Обама, който ще се опита да убеди Китай да се обвърже с по--конкретни мерки и гарантира контрол на вредните еисии. Китай минава за развиваща се страна и получател на помощи от фонда за намаляване на емисиите, но е най големият замърсител на планетата. Обама ще има отделна среща с китайския премиер.

Преговорите продължават с пълна сила и с посредничеството на Европейския съюз. През изминалата нощ имаше извънредни заседания и датското председателство подготви проекто-документ, подложен на над 100 лидери, участващи в заседанието.

Времето изтича, както за споразумение, така и за да спасим планетата е мотото на днешното финално заседание.